Az érdi 1100-as Kanizsai Dorottya cserkészcsapat honlapja
Fő menü
     
bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Támogatás, 1%

 PRO IUVENTA ALAPÍTVÁNY

1174111-2002

6305

     
Naptár
2019. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
     
Cserkész töri
Cserkész töri : A dzsemborik elsõ évszázada

A dzsemborik elsõ évszázada

Laci és Áron  2004.08.13. 18:51

Ami ott történt...

A dzsemborik elsõ évszázada A cserkészet megalapítója, Robert BadenPowell a vitatott eredetû dzsembori (angolos írásmóddal: jamboree) szóval  nevezte el az általa kezdeményezett elsõ nagy cserkésztalálkozót, melyet az elsõ világháború után rendeztek meg Londonban. A célja az volt, hogy a különbözõ népek fiataljai megismerkedjenek és összebarátkozzanak egymással. Ezt az alapgondolatot õrzik és fejlesztik tovább azóta is a világdzsemborik.

 A dzsembori, a cserkész világtalálkozó nekünk, cserkészeknek valami olyasféle nagy esemény, mint az olimpia. Négyévenként rendezik meg, mindig más országban, de az egész világ jelen van ott, az egyes országok pedig versengenek a rendezés jogáért. Minden "versenyzõ" szeretne eljutni egyszer oda, de csak keveseknek lehet része benne.  Sokféle anyanyelvû, bõrszínû, vallású cserkész gyûlik össze ilyenkor a világ minden tájáról, a világ csaknem minden országából...

1. Világdzsembori: 1920. Olympia Stadion, London; Anglia. A legelsõ cserkész világtalálkozó. 8 ezer cserkész, 34 ország képviseletében. A magyar cserkészet az itthoni nehéz körülmények miatt nem tudott részt venni. Az elsõ világdzsemborinak csak késõbb alkottak jelvényt, amely a találkozó programjainak helyet adó hatalmas alapterületû, üvegtetejû csarnokot ábrázolja.
A legelsõ cserkész világtalálkozó legnagyobb része ugyanis még fedett helyen zajlott. A cserkészek mellett volt itt oroszlánkölyök, elefántbébi, alligátor és teve egyaránt. A brit fõváros szívében lévõ olimpiai csarnok padlózatát földdel és gyeptéglákkal fedték be, hogy megfelelõ helyet adjon a dzsembori programját meghatározó mûsorok, bemutatók és versenyek számára.  Ekkor kiáltották ki Bi­Pi­t a világ fõcserkészévé. Itt elmondott beszédében a dzsemborik alapgondolatát így fogalmazta meg: "Ha így akarjátok, induljunk hát innen, erõsen elhatározva, hogy magunk és a mi fiaink közt világszerte megerõsítjük a cserkésztestvériség szellemét, s így talán mi is segíthetünk megerõsíteni és kifejleszteni a békét és a boldogságot a földön és a jóakaratot az emberek között".

2. Világdzsembori: 1924. Ermelunden (Koppenhága közelében); Dánia. 6 ezer cserkész, 22 ország képviseletében. Ezen már a magyarok is részt vehettek, 102 fõvel, vezetõjük dr. Temesy (ill. akkor még: Hermann) Gyõzõ. A dzsembori jelvénye a dán zászló, amelynek kis mását a résztvevõk szövetjelvényként megkapták.
A cserkész világtalálkozó most már valóban egy hatalmas cserkésztábor képét adta: a királyi vadaspark területén minden tábori körülmények között zajlott ahogyan azóta is. A dzsemborit alapvetõen meghatározták a különféle cserkészversenyek. Ennek megfelelõen a nemzeti kontingensek is versenyõrsökre és a tetszõleges létszámú kísérõcsapatra tagolódtak. A versenyeken összesítésben Amerika és a cserkészet szülõhazája, Anglia után a harmadik helyen a magyar csapat végzett (a sikert Sík Sándor a mondabeli Botond bizánci diadalához hasonlította). A külföldi cserkészeket a dzsembori után egy hétig családok látták vendégül ez azóta is gyakorlat a dzsemborik alkalmával.

3. Világdzsembori: 1929. Arrowe Park, Birkenhead (Liverpool közelében); Anglia. 37 ezer cserkész, 69 ország képviseletében; 300 ezernél több látogató. A magyar csapat 852 cserkész, vezetõje dr. Temesy Gyõzõ. A dzsembori jelvényében az arany nyíl a helyszín angol nevére utal.
A cserkészet nagykorúságának ünnepe: ekkor lett 21 éves a cserkészmozgalom (Angliában a felnõtté válás életkora ez volt); alapítója is ekkor kapja meg a lordi címet. Bi­Pi a megnyitón jelképesen eltemetett egy csatabárdot, jelezvén, hogy a népek között békére van szükség. Világszerte csak "a sár dzsemborijaként" emlegetik, az idõjárásnak "köszönhetõen". Az elõzõ dzsembori versenyeire itt már nem került sor, hogy több idõ maradjon a sokkal fontosabbra: a barátkozásra. Minden idõk legnagyobb magyar dzsembori csapata ismét jól szerepelt, és még egy hétig vendégeskedett Londonban.

4. Világdzsembori: 1933. Gödöllõ; Magyarország. 26 ezer cserkész, 46 ország képviseletében. A táborozóknak mintegy a fele magyar volt. A tábor parancsnoka gr. Teleki Pál (fõcserkész és dzsembori kormánybiztos). Jelvénye a régi magyar mondák csodaszarvasa, melyet Bi­Pi így mutatott be: "Úgy tekinthettek erre a fehér szarvasra, mint a cserkészet tiszta szellemére, ... mely elõre és felfelé vezet titeket, túljutni a nehézségeken, új kalandok felé..."
Szervezési jogát az Egyesült Államok, Csehszlovákia, Hollandia és más jelentkezõk közül Magyarország kapta meg, amely a nagy gazdasági világválság ideje alatt készült fel a nagy eseményre. Hivatalos indulója a magyar cserkészinduló volt, nemhivatalos nyelve pedig mint külföldön feljegyezték róla ezúttal is a "jamboreese", amely elsõsorban széles mosolyból és gesztusokból állt; bár emellett minden csapatnak volt egy világnyelvet beszélõ magyar "unokatestvére" is. A dzsemborik történetében elsõször jelent meg dzsembori bélyegsorozat ez is azóta folyamatos hagyományt teremtett. Elsõ ízben vettek részt repülõscserkészek világdzsemborin.

5. Világdzsembori: 1937. Vogelenzang (Amszterdam közelében); Hollandia. 22 ezer cserkész, 54 ország képviseletében. A magyar csapat 420 cserkész, vezetõje dr. Kolozsváry Béla. A tábor jelvénye a Jákob­pálca, a hollandokra jellemzõ tengerhajózás iránymérõ eszköze.
A helyszín egy csatornákkal és azt átívelõ hidakkal átszabdalt terület volt. "Eljött az idõ, hogy búcsút mondjak nektek... Ti vigyétek hát tovább a szeretet és a testvériség lángját " búcsúzott Bi­Pi élete utolsó dzsemboriján. Négy évre rá nem a következõ világdzsembori, hanem a második világháború idején, kenyai otthonába visszavonultan érte utol a halál. A magyarokat Gödöllõ emlékeként általánosan nagy lelkesedéssel fogadták. A békeévek utolsó dzsemborijaként tartjuk számon, de a háború elõszele már érzõdhetett: némely országból nem jöhettek cserkészek, mert hazájukban már felszámolták mozgalmukat...

6. Világdzsembori: 1947. Moisson (Párizs közelében), Franciaország. 24 ezer cserkész, 38 ország képviseletében. A magyar csapat 200 fõs, vezetõje Färber József. A tábor jelvénye a liliom, melynek szárait a békecsomó fogja össze.
A második világháború miatti, évtizednyi kényszerû szünet után amint lehet folytatódik a világdzsemborik története is. A háború utáni elsõ világtalálkozó neve: "A béke dzsemborija". A megnyitón a Marseillaise­t a munkatáborok lakóiról szóló dal követte, német nyelven énekelve. A Szajna­parti dzsembori altáborai az ország történelmi területének, megyéinek nevét viselték. A magyar csapat korlátozott létszámmal, állami támogatással még részt vehetett, de tagjai közé már politikai megbízottakat helyeztek. Egy évvel késõbb, 1948­ban fel is számolják a hazai cserkészmozgalmat, így a magyar cserkészetet a cserkész világtalálkozók következõ négy évtizedében csak az emigrációban mûködõ cserkészcsapatok tagjai képviselhették.

7. Világdzsembori: 1951. Bad­Ischl (Salzkammergut); Ausztria. 13 ezer cserkész, 41 ország képviseletében. Magyar cserkészek már csak a befogadó országok dzsembori csapatai között lehetnek jelen. A tábor (ezúttal bõrbõl készült) jelvénye a jellegzetes osztrák hangszerként tisztelt doromb, mely természetesen a cserkészliliomot öleli körbe.
A még szovjet katonai megszállás alatt álló kis közép­európai országban szervezett világtalálkozót úgy is emlegetik, mint "az egyszerûség dzsemborija". Altáborai az ország tartományairól kapták nevüket. A szervezõ osztrák cserkészek külföldi vendégeiket elsõ este a környezõ hegycsúcsokon gyújtott jelzõtüzekkel köszöntötték. A dzsembori területén hét, cserkészmódra felépített torony emelkedett, a korábbi cserkész világtalálkozók emlékére. Mindegyikre az indulójának kíséretében vonták fel a zászlaját. A legkülönösebb a gödöllõi dzsembori nagy éljenzéssel fogadott zászlófelvonása volt: az egykori házigazdák közül csak egy kis, emigráns cserkészekbõl álló csapat lehetett jelen.

8. Világdzsembori: 1955. Niagara­on­the­Lake (Ontario állam); Kanada. 11 ezer cserkész, 71 ország képviseletében. A tábor jelvénye az ország szimbólumát, az ötágú juharlevelet és a kanadai tájra jellemzõ fenyõfát ábrázolja.
A dzsembori mottója: "Új látóhatárok". Az elsõ cserkész világtalálkozó, amelyet Európán kívül rendeztek meg. A tábor a nagy vízesés közelében terült el; altáborai Kanada földrajzát és némely más jellegzetességét idézõ neveket viseltek. Többen szokatlan módon érkeztek a helyszínre: új­zélandi cserkészek négyhónapos út után, három brazil cserkész dzsippel, befutott két bálnavadász hajó is; s a tábort meglátogatta a Connie nevû hurrikán is. A televízió elõször jelent meg a dzsemborin.

9. Világdzsembori: 1957. Sutton Park (Birmingham közelében); Anglia. 31 ezer cserkész, 82 ország képviseletében. A tábor jelvénye a Tudor­rózsa, a helyszín (egykori királyi vadaspark) történelmi címerének eleme; a benne szereplõ betûk és számok a jubileumra emlékeztetnek.
A "Jubileumi Dzsembori". Altáborait a korábbi cserkész világtalálkozók helyszíneirõl nevezték el. Különleges, szószerint rendkívüli dzsembori, hiszen két dzsembori között, 2 éves idõközzel került megrendezésre. A magyarázat: Bi­Pi születésének 100., a világ elsõ cserkésztáborának és a cserkészet megalapításának 50. évfordulóját ünnepelték. Erre való tekintettel nemcsak cserkész világdzsembori, hanem egyúttal a mozgalom két másik nemzetközi nagy találkozója: Rover Moot és cserkészvezetõi Indaba is (ezek a dzsembori egy­egy külön altáborát alkották). Az nagy jubileum emlékére egy obeliszket állítottak fel a táborhelyen. Az 1956 utáni évben hatalmas tapsvihar fogadta a vasfüggöny mögött élõ népek zászlói közt bevitt magyar zászlót, s a Menekült Cserkészszövetségek között résztvevõ magyar delegáció külön vacsorán mondott jelképes köszönetet azoknak az országoknak, melyek a magyar forradalom menekültjeit befogadták.

10. Világdzsembori: 1959. Mt. Makiling Nemzeti Park (Manila közelében); Fülöp­szigetek. 12 ezer cserkész, 44 ország képviseletében. A tábor jelvényében a világcserkészet lilioma felett a Fülöp­szigetek jellegzetes kalapja látható.
Mottója: "Ma építeni a holnapot". Az elsõ cserkész világtalálkozó Ázsiában, Nyugat és Kelet nagy találkozása; a  "bambusz­dzsembori". Altáborai a Fülöp­szigetek egyes szigetcsoportjainak nevét viselték. A vasárnapokon félmillió látogatója volt. Az elsõ tábortüzet az elõzõ, angliai világdzsemborin részt vett Fülöp­szigeteki kontingens tagjai gyújtották meg. A táborhelyen ma is álló, 50 láb magas oszlop a korábbi cserkész világtalálkozókra emlékeztet, a hagyományos és a tábor jelvényében is szereplõ Fülöp­szigeteki kalappal a csúcsán.

11. Világdzsembori: 1963. Marathon (Athén közelében); Görögország. 14 ezer cserkész, 88 ország képviseletében. A tábor (ezúttal fémbõl készült) jelvénye az ókori görög pajzsra helyezett cserkészliliom.
Mottója: "Feljebb és messzebb". Altáborai a Marathonnál a perzsák ellen harcoló görög szövetség tagjairól kapták nevüket. A világtábort egy tragédia: a Fülöp­szigeteki kontingens halálos légiszerencsétlensége árnyékolta be; rájuk a félárbocra eresztett lobogók emlékeztettek. A dzsemborin többek között az ókori görög történelem elevenedett meg: a marathoni futó, Héraklész munkái, a triatlon. A dzsembori végén a fáklyát átadták egy amerikai cserkésznek, hogy majd a következõ dzsembori megnyitásán gyújtsa meg.

12. Világdzsembori: 1967. Farragut State Park (Idaho állam); Amerikai Egyesült Államok. 11 ezer cserkész, 105 ország képviseletében. A tábor jelvénye a táborhely képét idézi.
Mottója: "A barátságért". A Sziklás­hegység lábánál, egy tó mellett rendezték. Altáborai a cserkészet születésének 60. évfordulóján ismét a korábbi világdzsemborik nevét idézték. A programban a vadnyugat világára többek között felfedezõ utakkal és egy igazi vadnyugati rodeóval emlékeztek.

13. Világdzsembori: 1971. Asagiri Heights (a Fudzsijama mellett, Tokiótól másfélszáz kilométerre); Japán. 21 ezer cserkész, 87 ország képviseletében. A tábor jelvényében a kínai írásjegyek Japánt jelentik, a cserkészliliomot körülvevõ nyolcszög forma pedig az õsi japán császári jelképet, a legendás nyolcszögletû tükröt idézi.
Mottója: "A megértésért". A tábor festõi hátterét Japán jelképe, a Fuji hegy jelentette. Altáborait az ország földrajzi helyeirõl nevezték el. A dzsembori legemlékezetesebb eseménye a tábort végigsöprõ tájfun és a több altábort elárasztó árvíz volt; a vészhelyzetet 16 ezer cserkész 2 napig tartó evakuálásával oldották meg.

14. Világdzsembori: 1975. Mjosa­tó, (Lillehammer közelében); Norvégia. 15 ezer cserkész, 91 ország képviseletében. A tábor jelvénye a dzsemborit szervezõ öt északi országra emlékeztetve öt hegycsúcsot, avagy mások szerint öt sátrat ábrázol.
Mottója:" Öt ujj egy kéz" jelképezve a világ cserkészmozgalmának öt régióját és még inkább a dzsembori megszervezésében összefogó, testvéri egységet alkotó öt északi országot (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország). Népszerû nevén: Nordjamb '75. Altáborai Skandinávia földrajzi neveit viselték. Programjaiban a közös skandináv múltra, a vikingek korára emlékeztek.

1979. World Jamboree Year Világdzsembori Év. A helyszín az egész világ, idõtartama az egész év. A Join­in­Jamboree (Csatlakozz a dzsemborihoz) programok jelvénye a világcserkészet nemzetközi találkozóiból kiáradó barátságot jelképezi, amely elborítja az egész Földet.
Az eredetileg Iránba tervezett világtalálkozót az országban történt váratlan és gyökeres politikai fordulat miatt nem lehetett megrendezni, így a 15. világdzsembori megrendezését kénytelenek voltak elhalasztani. A Cserkész Világszövetség határozata szerint egy világdzsembori helyett világszerte megtartott nemzetközi táborok és a dzsemborikhoz kapcsolódó programok alkották az adott évre esedékes találkozót. Ezek által kívánták egyúttal a dzsembori szellemiségét kiterjeszteni, hatását megsokszorozni.

15. Világdzsembori: 1983. Kananaskis Country (Alberta állam, Calgary közelében); Kanada. 16 ezer cserkész, 102 ország képviseletében. A tábor jelvénye a vidék képét adja.
Mottója: "A szellemiség tovább él". Magyarázza ezt a jubileumi alkalom: a cserkészet megalapításának 75., alapítója születésének 125. évfordulója. Altáborai a jellegzetes állatokról kapták nevüket. Kanadában immár a második világdzsembori, ezúttal a Sziklás­hegység lábánál, a vadnyugaton. Az elsõ világdzsembori, ahol a cserkészlányok hivatalos résztvevõként vannak jelen.

16. Világdzsembori: (1987/)1988. Cataract Scout Park (Sydney közelében); Ausztrália. 15 ezer cserkész, 98 ország képviseletében. A tábor jelvénye a földgömbön az ausztrál kontinenst, a kengurut és a déli félteke jellemzõ csillagképét, a Dél keresztjét ábrázolja.
Mottója:" Összehozni a világot". Az elsõ dzsembori, amit a déli féltekén tartanak. Ennek megfelelõen december végén január elején rendezték. Az egyes altáborokat a jellegzetes ausztráliai állatok nevével jelölték meg. A cserkész világtalálkozó egyúttal elsõ hivatalos eseménye volt az ausztrál nemzeti bicentenárium (az elsõ európai hajókaraván érkezésének 200. évfordulója) megünneplésének. A legnépszerûbb programoknak a nagy akadálypálya és a szörfbemutató bizonyultak.

17. Világdzsembori: 1991. Sorak­hegység Nemzeti Park (az észak­koreai határ és a Japán­tenger közelében); Dél­Korea. 19 ezer cserkész, 133 ország képviseletében. Az újjáalakult magyar cserkészetet képviselõ csapat 17 cserkészbõl állt. A tábor jelvénye a rendezõ országot idézi: a hegyek a helyszínt, az évszám stilizált figurái pedig a tradicionális koreai viselet némely elemét.
Mottója: "Sok ország egyetlen világ". A dzsemborik során elõször épül fel az ún. Globális Fejlõdés Faluja a tábor területén, ahol különféle világszervezetekkel együttmûködve a résztvevõk gyakorlati módon találkozhatnak a világon meglévõ problémákkal és orvosolási lehetõségeikkel. Azóta ez is fontos eleme lett a cserkész világtalálkozóknak. Az altáborok az egykori dzsemborik neveit viselték. Több közép­ és kelet­európai ország újraalakult cserkészete több évtizednyi távollét után lehet ismét részese a cserkész világtalálkozóknak. A világdzsemborin most újra feltûnõ magyar cserkészeket nagy érdeklõdéssel fogadták, s nekik természetesen a IV. altábor: "GODOLLO" adott otthont. Az utolsó este magyar néptáncbemutatóját nézve a világcserkészet fõtitkára és a szintén cserkész svéd király arról beszélgettek, hogy az elõzõ dzsemborin ki hitte volna, hogy a magyarok itt lesznek és ismét így szerepelnek...

18. Világdzsembori: 1995. Dronten (Flevoland; Amszterdam közelében); Hollandia. 29 ezer cserkész, 166 ország képviseletében. A Magyar Cserkészszövetség képviselete 70 fõ.  Az ezúttal résztvevõ Magyar Cserkészleány Szövetség 21 taggal van jelen, külön altáborban. A tábor jelvényében a cserkészliliom és a cserkészlányok háromlevelû jelképe, valamint egy stilizált, a tábor mottójának megfelelõen jövõbe nézõ szem látható.
Mottója: "A jövõ most van". 20 év után újra Európában megrendezett világtalálkozó; Hollandia már másodszor a házigazda szerepében. A tábor jellemzõ holland táj: területe néhány évtizede még a tenger alatt volt. Az egyes altáborok csillagképek nevét viselték, a központi tábortörzsé természetesen a Polaris (Sarkcsillag) volt. Az egyik, 65 méter magas, kötözéssel épített torony a Guiness rekordok közé is bekerült. A táborban ünnepélyes keretek között emlékeztek meg az ENSZ megalakulásának 50. évfordulójáról. A dzsemborit pazar tûzijáték zárta. A 70 fõs magyar altábor nádkerítéssel, székelykapuval, haranglábbal épült fel. Egy magyar õrs biciklivel érkezett meg a dzsemborira.

19. Világdzsembori: (1998/)1999. Picarquín (Santiago közelében); Chile. 30 ezer cserkész, 158 ország képviseletében. A magyar csapat 54 fõ, ebbõl 29 magyarországi, 25 dél­amerikai (brazíliai, argentinai és venezuelai) magyar cserkész. A tábor jelvénye több jelentésû: egyrészt az országra annyira jellemzõ hegyeket és a mögülük elõbújó napot, másrészt a különbözõ színû sátrakat összefogó közös ponyvát és az arra sugárzó fényt jelképezi.
Mottója: "Építsük együtt a békét!". Az elsõ cserkész világtalálkozó Latin­Amerikában. Színhelye a fõváros közelében, az Andok lábánál elterülõ, a dzsemborira kiépített táborhely, amely azóta ifjúsági táborként mûködik. Az egyes altáborok indián törzsek nevét viselték. A közösségért végzett szolgálat napján a résztvevõk a közeli falvakban végeztek a helyi lakosok számára hasznos munkát. A Globális Fejlõdés Falujának mûködtetésében az ENSZ 11 különbözõ részlege vett részt. Elõször fordult elõ a dzsemborik történetében, hogy hazai és nyugati magyar cserkészek együttesen alkották a magyar dzsembori csapatot. A magyarok néhány fiatal cserkészvezetõvel már részt vettek a tábort mûködtetõ nemzetközi tábortörzs munkájában is.

20. Világdzsembori: 2003. Sattahip (Pattaya közelében), Thaiföld. A tábor jelvénye a hagyományos thai háztetõre helyezett világcserkészjelvényt formázza. A dzsembori jelképes figurája a thaiföldi cserkészjelvényen is szereplõ nemzeti állat, a tigris.
Mottója: "Share our world, share our culture!". A világ cserkészei már készülnek, tervezgetik a részvételt köztük mi, magyarok is...

21. Világdzsembori: 2007. Anglia.
Az alapító születésének százötvenedik, az elsõ cserkésztábor századik évfordulója. A Jubileumi Cserkészévben melyik más ország is rendezhetné, mint a mozgalom szülõhazája, Anglia?

***
Megjegyzendõ, hogy a résztvevõ országok és cserkészek létszámára különbözõ összefoglalásokban részben eltérõ adatok találhatók. Ezek egyik oka az is, hogy a különbözõ politikai státussal és önállósággal rendelkezõ területeket olykor különbözõképpen számolták.
***

A világdzsemborikon való magyar szereplésrõl a magyar cserkésztörténelem lapjain lehet részletesebben olvasni.

Bõvebben és összefoglalóan a régi dzsemborikról és a magyar részvételrõl:
Bodnár Gábor: A magyarországi cserkészet története. Budapest, 1989.
Bakay Kornél: Ragyogj, cserkészliliom! Budapest, 1989.

Bõvebben az utóbbi évtized cserkész világtalálkozóiról és a magyar részvételrõl:
Áttekintõ módon ld. A világdzsemborik elmúlt tíz éve: Vezetõk Lapja 2000. július,augusztus
1991, Korea: Vezetõk Lapja 1991. szeptember,október; Magyar Cserkész 1991. szeptember és november
1995, Hollandia: Vezetõk Lapja 1995. augusztus,szeptember; Magyar Cserkész 1995. október
1999, Chile: Vezetõk Lapja 1999. február, november és december; Magyar Cserkész 1999. nyári különszám

     

Minden, amit a MÁGIÁRÓL tudni szeretnél    *****    Egy horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál volna, a konzultáció során mindenre választ kapsz ingyen!    *****    Ha korrekt felkészült asztrológustól szeretnél részletes születési horoszkópot + ajándék 3 éves elõrejelzést,rendeld meg    *****    A saját horoszkóp ismeretébõl felismerhetõ sok más eddig nem is gyanított képesség, ami szerint jobbá tehetjük életünket    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság Minden más illúzió    *****    https://nyerj-autot.hu/uid/yKTEgg7MwdrJZGRk NYERJ AUTÓT!    *****    NYERJ AUTÓT! Nincsenek további feltételek: ha regisztráltál, akkor nyerhetsz. Minél több sorsjegyed van, annál nagyobb eséllyel vagy nyerõ. Ha nyertél, Tiéd az aut&oacu    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    Döntsük meg a korábbi rekordot! KATT KATT KATT KATT a Digimonweb rád vár!!! KATT KATT KATT    *****    &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; Silhouette in the Darkness &#10070; The Vampire Diaries & The Originals, egy csipetnyi Pokollal &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070;    *****    Asztrológiai tanacsadás egy konkrét kérdésre a Kérdõasztrológia HORARY segítségével és ezen TUDÁS OKTATÁSA, CSAK NÁLAM!    *****    Ebertin: Kozmobiológia címû asztrológiai könyve CSAK NÁLAM! PDF formátumban megrendelhetõ!    *****    Luxus lakások, medencés üdülõk, Eladó ingatlanok Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton    *****    Napi meditációk &#8211; és egyéb ezoterikus olvasmányok, Asztrológiai cikkek, érdekességek az okkult világból    *****    A gyógyító bioenergia titka    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Tanuld velem az asztrológiát, a kérdõ horoszkóp értékelését is! Profi tananyaggal segítelek!    *****    A horoszkópunk ismerete, hatalmas lehetõségeket kínálhat döntéseinkben. Rendeld meg most és 3 év elõrejelzés ajándék!!!    *****    Bármilyen rák betegség heteken belül gyógyítható    *****    Legpontosabb egészségügyi és párkapcsolat horoszkóp elemzés, csak nálam! KERESS BIZALOMMAL!    *****    ÁGICA ÉLETMÓDVÁLTÁSA, UPDATE RENDSZERERL! HA ÉRDEKEL TARTS VELEM!